Целева туристическа реклама за района

ГЕРБ е първата партия в историята на България, която припозна туризма като национален приоритет разкривайки самостоятелно Министерство на туризма. Това е много важна стъпка за региони като нашия, които разчитат изключително много на този отрасъл.


Всяка година от бюджета на страната ни се заделя целево финансиране за национална туристическа реклама. С други думи за популяризиране на възможностите за туризъм в страната ни пред света. Това е много важно, защото отделните общини нямат възможността да стигнат сами до международните пазари.


В националната реклама обаче има два основни туристически продукта, които представят страната ни – летен туризъм с фокус на Черноморието; и зимен, фокусиран върху трите ни големи зимни курорта.


През годините балнео и СПА туризмът заемат все по-голяма роля, но повече като общ продукт, отколкото като акцентиране на конкретни дестинации.


Днес сме изправени пред глобални предизвикателства, които доведоха до унищожителни последствия за туризма навсякъде по света. За нашия регион обаче това е и огромна възможност.


От древността ние сме белодробна лечебница известна извън пределите на страната. Имаме уникални дадености – не само лечебните свойства на водата, но и на климата ни. Посрещаме хиляди туристи, които идват тук именно, за да лекуват свои белодробни проблеми или за профилактика.


Ковид-19 промени живота ни. Изправи много домакинства до ръба. Нанесе трайни вреди на здравето на милиони хора по света. Повечето, от които белодробни.


Именно затова във време, в което туризма на практика не функционира както до сега, България трябва да заложи на друг фокус. Да разкажем на света за даденостите, които имаме и че именно тук могат да намерят място за профилактика и лечение най-засегнатите от вируса.


Затова моята цел ще бъде да убедим заедно Министерството на туризма, че сега е времето Сандански и региона да имат целева туристическа реклама. Защото това е възможност не само за региона, но и за страната ни.


Целта не трябва да бъде само увеличаване на туристопотока, но и привличане на инвестиции в сектора. Поколения санданчани гледаме с недоумение пустеещата сграда над санаториума. Сега е моментът, чрез представяне на даденостите, които имаме пред страната, региона и света; да търсим активно и инвеститор, който да завърши или да построи изцяло нов балнео-лечебен комплекс на това място.


Ще бъда напълно откровен – това е много трудна задача за един народен представител. Старите хора са казали – една птичка пролет не прави. Осъзнавам напълно трудностите, но това не може да бъде оправдание да не опитаме. Като депутат ще имам достъп до изпълнителната и законодателната власт. Ще имам възможност и да се срещам с дипломати и търговски представители на чужди държави. Всички тези разговори ще поставят и този въпрос. Зная, че с труд и упоритост всичко се постига. Затова и за мен този приоритет ще бъде основен и за свършеното ще се отчитам директно пред вас.

За всички въпроси и коментари, които имате можете да ми пишете на: office@stoevbg.com