Oбособяване на зона за
инвестиции Сандански

В края на 2017 г. Община Сандански подписа Меморандум за обособяване на Индустриална зона при с. Дамяница с Национална компания „Индустриални зони“ към Министерството на икономиката.


Локацията бе избрана поради добрата жп и шосейна свързаност и потенциала на региона.


Достатъчно е да се посочи, че Индустриална зона Сандански ще се намира на 500 километра от девет европейски столици и най-големия град в Европа – Истанбул и на два часа път от икономическите центрове на България, Гърция и Македония.
Едно от най-важните неща е, че тя ще бъде ситуирана на по-малко от 2 часа път и от пристанище Солун. Всички тези дадености я правят много атрактивна за инвестиции – както за инвеститори от държави извън Европейския съюз, които искат да стъпят на единния пазар, така и за компании търсещи релокация или разширяване на производството си.


За съжаление в следващите години не видяхме активност за реализиране на този проект. Появиха се и притеснения у хората – какво значи „индустриална зона“ и какво производство ще бъде допуснато в нея. Защото никой не иска да унищожим уникалните си природни дадености в името на една голяма фабрика замърсяваща околната среда.


Затова аз предпочитам да говорим за Зона за инвестиции – Сандански. За да няма никакво съмнение, че тя ще бъде отворена за лека промишленост; за производство, което не замърсява околната среда и/или за логистика и иновации.
Категоричен ангажимент на ГЕРБ е, че в следващите 4 години ще бъдат заделени 415 млн. лв. за изграждане на индустриални зони и индустриални паркове. Това най-вероятно е последната възможност за нас да успеем да реализираме проекта, който вече е стартиран.


Затова като народен представител се ангажирам да работя за представяне на проекта с цел осигуряване на финансиране от държавния бюджет за неговото завършване. Също така и работа за приключване на съгласувателните процедури с институциите.


Крайната цел – разкриване на нови работни места; увеличаване на конкуренцията; подобряване на условията за бизнеса. Всичко това неминуемо ще доведе и до повишаване доходите на хората.


В управленската програма на ГЕРБ ясно е записано – в следващите 4 години минималната заплата ще нарасне на 1 000 лв., а средната – на 2 000 лв. Това не става само с обещания, а с много работа. Стъпка в тази посока е именно разкриването на Зона за инвестиции – Сандански.


Нещо важно – за разлика от всички останали партии, когато ГЕРБ заложи в програмата си ангажимент в цифри той се изпълнява. Много хора преди четири години не вярваха, че учителската заплата ще нарасне с 60% за четири години. Въпреки световната криза породена от Ковид – 19 този ангажимент беше изпълнен. По същия начин и ангажиментите за минимален и среден доход ще бъдат факт до 2025 г.


Заедно с тях обаче регионът ни трябва да успее да завърши проекта за обособяване на Зона за инвестиции – Сандански. Това ще означава повече възможности и по-високи доходи за населението не само за нашата община, но и за Петрич, Стумяни, Кресна, а защо не за някои от по-далечните общини.

 
Всичко е въпрос на работа, работа, работа.

За всички въпроси и коментари, които имате можете да ми пишете на: office@stoеvbg.com