Стоян Стоев: При нов управленски мандат на ГЕРБ, средната учителска заплата ще бъде 2 500 лв.

До 4 години, при управление на ГЕРБ, средната учителска заплата ще бъде 2500 лв., а на университетските преподаватели – 3 000 лева. Това подчерта Стоян Стоев, кандидат за народен представител от коалиция ГЕРБ-СДС пред БНР. Той бе поканен да участва в дебат за управленските приоритети на кандидати от Благоевградския избирателен район.

„Поемаме конкретни ангажименти, които всеки човек да проследи дали се изпълняват или не“, подчерта Стоян Стоев и напомни, че през 2017 г. много хора са били скептични дали ГЕРБ ще изпълнят обещанието си за двойно увеличение на заплатите на учителите. „Въпреки трудностите и предизвикателствата, изпълнихме поетия ангажимент. Затова и всеки работещ в образователната система може да е сигурен, че заплата от 2 500 лв. не е пожелание, а конкретен ангажимент за следващите 4 години“, каза още кандидатът от Сандански.

Разходите за образование ще бъдат минимум 5% от БВП, а данъците няма да бъдат променяни, стана ясно от неговото изказване. Той припомни и ситуацията в страната преди ГЕРБ да поеме управлението – нито една изцяло построена магистрала; минимална заплата от 240 лв. и преживяна хиперинфлация, унищожила спестяванията на хората. „Днес имаме завършени магистрали, скоростни пътища и редица инфраструктурни подобрения. И възможност да говорим за средна заплата от 2 000 лв. Всичко това се дължи на устойчивия растеж от последните години“, категоричен бе Стоян Стоев.

Той не спести и критика към другите опоненти, които в две последователни народни събрания не съставиха правителство, заради личното си его и политически сметки. „Видяхме, че всички те говорят едно преди избори и правят точно обратното, когато седнат на банките в парламента. Лесно е да критикуваш, много трудно обаче е да работиш“, каза още Стоян Стоев. Той коментира и казусът с двойното гражданство на Кирил Петков. „Конституцията е основният закон на страната. Когато не спазваш закона си точно обратното на почтен и в този казус няма други нюанси“, категоричен е кандидатът от Сандански.

Четвъртият в листата на коалиция ГЕРБ – СДС благодари на всички гласували за него на предходните два избора и се ангажира да работи за по-доброто бъдеще на региона. „Сега, повече от всякога, ни трябва стабилност. Не е време за политически експерименти, а за обединение“, обърна се той към жителите в област Благоевград.