Евродепутатът от Германия Свен Симон посети Сандански и разговаря за развитието на региона с кандидата за народен представител на ГЕРБ-СДС Стоян Стоев

На посещение в Сандански бе евродепутатът от Германия Свен Симон – представител в комисията по Международна търговия в Европейския парламент (ЕП). Той е в България по покана на областния координатор на ГЕРБ-Благоевград и евродепутат Андрей Новаков.

По инициатива на Стоян Стоев, кандидат за народен представител от коалиция ГЕРБ-СДС, Свен Симон посети в Сандански едно от най-модерните предприятия в региона, където се произвежда алуминиева и PVC дограма, които са 100% за износ. Той бе впечатлен да види, че предприятието работи само с германски машини и отговаря на най-високите европейски стандарти за качество. Представителят в комисията по Международна търговия на ЕП коментира административните трудности, които собствениците срещат при износа на готовата продукция и се ангажира да търси решения, които могат да се приложат на ниво ЕС.

Български вина от региона на Сандански ще бъдат представени в Брюксел. За това се ангажира евродепутатът от Германия след посещението му във винарската изба „Златен Рожен“. Гостът бе впечатлен от качеството на вината и високите стандарти на производството му. Организирана бе и дегустация с изцяло местни продукти. „Именно затова и един от важните приоритети е да имаме регионален етикет за произход. Защото нашите храни и вина са отличителната черта, която може да ни представя пред света заедно с уникалната природа, древната история и минералната вода“, коментира Стоян Стоев по време на срещата.

По време на обиколката бяха коментирани и възможностите за приличане на повече инвестиции в региона, разкриване на нови работни места и подпомагане на български компании да излязат на европейския пазар.

„България и Сандански вече имат още един приятел в Европейския парламент и аз съм сигурен, че
заедно можем да създадем предпоставки повече от винарските изби в региона да реализират успешен износ. Качеството отдавна сме го постигнали, сега трябва да работим, за да ни познават и търсят на европейския пазар. Цел, която производителите не могат да постигнат сами, без помощ от държавата“, подчерта Стоян Стоев. Според него, когато в Европейския парламент имаме активни представители можем да отнасяме и местни проблеми, които имаме на европейско ниво. „Трябва само да вярваме повече в себе си и да търсим решенията неуморно“, каза Стоян Стоев.